Omgaan met presenteïsme
In ons vorige blog vertelden we dat presenteïsme de neiging is om voortdurend te werken, zelfs als dit door klachten eigenlijk niet goed lukt. Deze neiging is ongezond en kost werkgevers geld. In dit tweede blog doen we een aantal suggesties om hiermee om te gaan.
Een duidelijke visie op vitaliteit helpt presenteïsme voorkomen
Voor de vitaliteit van werknemers is het bevorderlijk als organisaties gezond gedrag stimuleren. Dit betekent dat zij ook zouden moeten uitdragen dat voortdurend doorwerken (presenteïsme) ongezond is. Een duidelijke visie op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid helpt hierbij, vooral als deze actief door de organisatie wordt gepromoot en nageleefd. Leidinggevenden hebben hierin een sleutelrol; zij kunnen het belang van gezond werken bespreken met hun medewerkers en hen inspireren door te laten zien hoe zij zelf werken aan hun vitaliteit.
Presenteïsme signaleren en bespreken
Presenteïsme ligt niet zo onder de loep en wordt daardoor niet altijd herkend. Hieronder staan vier signalen van presenteïsme die aanleiding geven tot een gesprek met de betreffende medewerker:
- Doorwerken met klachten
- Voortdurende bereikbaarheid
- Structureel overwerken
- Geen of zeer weinig vrije dagen opnemen
Zijn deze signalen aanwezig? Dan is het verstandig om samen met de medewerker te onderzoeken of deze bewust kiest voor dit gedrag en wat de motieven hiervoor zijn (verderop in de tekst vind je een lijstje met motieven). Vervolgens kun je sparren over oplossingen om tot een gezondere situatie voor te komen.
Houd ook de signalen van een hersteltekort in de gaten, want dit is een vergroot risico bij presenteïsme:
- Korter lontje
- Negatieve stemming of houding, cynisme
- Het overzicht kwijt zijn
- Wisselende kwaliteit en productiviteit
Bij een hersteltekort is er lange tijd sprake van een slechte balans tussen inspannen en ontspannen. In zulke gevallen is het belangrijk om meteen te achterhalen wat de medewerker nodig heeft om weer vitaal te worden. Overspanning, burn-out en zelfs hart- en vaatziekten worden in verband gebracht met een hersteltekort.
Verzuimtraining
Ken je onze verzuimtrainingen al? Wij leren organisaties verzuim effectief te beheersen. In onze trainingen bespreken we verzuimgesprekken, wetgeving en meer. Je doet kennis op en oefent gesprekstechnieken.
Mogelijke motieven voor presenteïsme zijn:
- Loyaliteit (naar klanten, de organisatie, leidinggevende, collega’s)
- Een hoge werkdruk
- Een hoge arbeidsmoraal
- Angst voor verlies van baan en financiële zekerheid
- Hogerop willen komen
- Bedrijfscultuur
- Verkeerd verzuimbeleid (te hoge verzuimdrempel)
- Een gebrek aan activiteiten in de vrije tijd
Eenvoudige verbeteringen
Er zijn vrijwel altijd aanpassingen denkbaar die niet al te ingrijpend en toch effectief zijn. Denk aan het promoten en faciliteren van flexibele werktijden, regelmatige pauzes en voldoende beweging. Daarnaast kan het aanbieden van begeleiding door een coach zinvol zijn. Het is verstandig om zowel op individueel niveau als organisatie-breed naar presenteïsme te kijken en te onderzoeken op welke manieren verbetering bewerkstelligd kan worden.
Meer informatie?
Wil je goed omgaan met presenteïsme en roze verzuim? Neem contact op om te ontdekken hoe wij hierbij kunnen helpen.