Bel mij terug
2 juli 2024
Werkgever Verzuim
 

Extra aandacht voor presenteïsme

In dit blog vestigen we de aandacht op presenteïsme. Presenteïsme is een vrij onbekende term die verwijst naar een onderbelicht fenomeen dat kort gezegd inhoudt: werken terwijl je ziek bent. De term doelt op de grenzeloze bereikbaarheid en beschikbaarheid van sommige werknemers. Werkgevers realiseren zich vaak niet dat presenteïsme een kostenpost is en bovendien de voorbode kan zijn van langdurig verzuim (ook een grote kostenpost). Daarom staan wij er vandaag bij stil. 

Presenteisme kost geld

Soms wordt doorwerken met klachten door werkgevers geprezen en wordt thuisblijven vanwege ziekte, vermoeidheid of mentale klachten gezien als zwakte. Deze werkgevers realiseren zich niet dat presenteïsme negatieve gevolgen heeft voor de organisatie. Onderzoek laat zien dat ziek doorwerken uiteindelijk zelfs méér kost dan ziekmelden. De Amerikaanse wetenschapper Schultz kwam in 2007 tot de conclusie dat de organisatie door presenteïsme twee tot vijf keer hogere kosten heeft. Dit komt vooral door verminderde prestaties en productieverlies. Bovendien kunnen zieke werknemers hun collega’s besmetten waardoor ook deze uitvallen en/of minder goed presteren. 

Presenteïsme en 'roze verzuim'

Presenteïsme wordt ook wel ‘roze verzuim’ genoemd, hoewel er strikt genomen natuurlijk geen sprake is van verzuim maar van aanwezigheid. Volgens TNO werkt 60 procent van de werknemers weleens door terwijl ze eigenlijk te ziek zijn. Het gaat hierbij niet altijd om een ernstige aandoening; ook doorwerken met een hevige verkoudheid of griep valt onder roze verzuim.

Kenmerken van roze verzuim / presenteïsme zijn:

  • structureel overwerken
  • voortdurend bereikbaar zijn
  • doorwerken met klachten

Oorzaken van presenteïsme

Er zijn diverse factoren die doorwerken tijdens ziekte in de hand werken. Bedrijfsomstandigheden, zoals een te hoge werkdruk, de bedrijfscultuur, een hard verzuimbeleid en een dreigend verlies van arbeidsplaatsen door een reorganisatie, hebben invloed. Daarnaast spelen persoonlijke motieven vaak een rol, bijvoorbeeld: loyaliteit (naar klanten, de organisatie, leidinggevende, collega’s), een hoge arbeidsmoraal, angst voor baanverlies, hogerop willen komen, een gebrek aan activiteiten in de vrije tijd of juist het weg willen zijn van huis in verband met persoonlijke omstandigheden. Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn is het goed om per situatie te onderzoeken waarom de werknemer voortdurend aan het werk is. 

Presenteïsme voorkomen

Om presenteïsme te voorkomen volstaat het soms om kleine aanpassingen te doen die betrekkelijk eenvoudig zijn en toch effectief, zoals het instellen van flexibele werktijden en het promoten van pauzes. In ons volgende blog geven we meer suggesties om presenteïsme te voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de  vier ‘verzuimkleuren’ (wit, grijs, zwart en roze)? Lees dan het blog: ‘De vier soorten verzuim bij ziekte’ 

Cora Komduur

Cora is re-integratiecoach, trainer en casemanager bij Enroute en specialist in verzuim & re-integratie vraagstukken. Wil je meer weten over Cora? Neem contact met haar op. 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart