Wat is een outplacementtraject?
Sinds 1996 begeleiden wij werkgevers en werknemers met outplacementtrajecten. We begeleiden groepsoutplacement en individuele trajecten. Maar wat is een outplacementtraject nu precies? We leggen het uit in dit blog.
Wat is outplacement?
Outplacement is de begeleiding van werknemers naar een nieuwe baan, als zij om welke reden dan ook, de organisatie moeten of willen verlaten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een reorganisatie, een arbeidsconflict of wanneer iemand vastloopt in diens functie. Vaak bekostigt de werkgever dit maar de werknemer kan outplacement ook zelf betalen. Voor werkgevers is het aanbieden van outplacement een investering om werknemers op een respectvolle manier te begeleiden naar een - vaak noodgedwongen - nieuwe stap in hun loopbaan.
Outplacement bij collectief ontslag
Bij een reorganisatie kan outplacement een onderdeel zijn van het sociaal plan. In het sociaal plan staan afspraken om de gevolgen van ontslag voor medewerkers zoveel mogelijk te verzachten. Wanneer outplacement in het sociaal plan is opgenomen, betaalt de werkgever het traject. Groepsoutplacement biedt in zulke situaties vaak uitkomst. Groepsoutplacement zorgt met een combinatie van groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding voor een gestroomlijnd proces. Werknemers worden daardoor effectief ondersteund bij hun zoektocht naar een nieuwe baan.
Meer weten over groepsoutplacement door Enroute? Kijk hier: Groepsoutplacement.
Veel gestelde vragen van werkgevers over outplacement vindt u hier: Veelgestelde vragen over outplacement.
Outplacement inkopen met transitievergoeding
Wanneer een werknemer wordt ontslagen, heeft deze recht op een transitievergoeding als het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt. De vergoeding wordt belast als inkomsten tenzij deze wordt gebruikt voor scholing of outplacement. Dit maakt het financieel aantrekkelijker voor werknemers om met de vergoeding een outplacementtraject in te kopen. De actuele regels omtrent de transitievergoeding kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.
Download onze flyer
Wil je meer weten over de mogelijkheden of onze aanpak voor een succesvol outplacement traject? Lees alles over onze aanpak en download onze gratis flyer.
Outplacement via vaststellingsovereenkomst
Bij ontslag met wederzijds goedvinden is er de mogelijkheid om outplacement op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Door afspraken over outplacement vast te leggen in de overeenkomst, kan de werkgever op een respectvolle manier bijdragen aan de verdere loopbaan van de werknemer.
Wil je meer weten over onze individuele outplacementtrajecten? Bezoek dan de volgende pagina’s: individueel outplacement en onze aanpak bij outplacement.
Positief effect van outplacement op bedrijfsreputatie
Het aanbieden van outplacementtrajecten kan de reputatie van de organisatie ten goede komen. Werkgevers laten ermee zien dat zij oog hebben voor het welzijn van hun werknemers, zelfs wanneer ze de organisatie moeten gaan verlaten. Dit draagt bij aan een positief bedrijfsimago. Een nette afhandeling van ontslagtrajecten verkleint bovendien de kans op negatieve publiciteit of juridische conflicten. Potentiële werknemers zullen de prettige manier waarop de organisatie met werknemers omgaat aantrekkelijk vinden.
Waaruit bestaat een outplacementtraject?
Hoewel ieder bureau zijn eigen aanpak heeft, bestaat een outplacementtraject doorgaans uit de volgende onderdelen:
- Begeleiding door een persoonlijke loopbaancoach
- Zelfonderzoek (Wat kan ik? Wat wil ik? Wat past bij mij?)
- Eventueel aanvullende tests, zoals beroepskeuzetesten
- Begeleiding bij het sollicitatieproces en netwerken
- Training in sollicitatie- en netwerkvaardigheden
- Ondersteuning bij het vinden van vacatures en relevante netwerken
- Het effectief inzetten van LinkedIn en sociale media
- Coaching bij persoonlijke uitdagingen en belemmeringen
- Aandacht voor de verwerking van baanverlies
Tot slot
Outplacement vergemakkelijkt de overgang naar een nieuwe baan. Het aanbieden van outplacement is een mooi gebaar dat bijdraagt aan een goede bedrijfsreputatie en de kans op negatieve gevolgen van ontslag vermindert. Of outplacement nu mogelijk wordt gemaakt via een sociaal plan, transitievergoeding of vaststellingsovereenkomst, het helpt werknemers en werkgevers om tot een respectvolle afronding van de arbeidsrelatie te komen.
Heb je vragen of wil je weten hoe wij je verder kunnen helpen met outplacement? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om jou te ondersteunen.