Bel mij terug
Werkgever Verzuim
 
28 augustus 2023

Verzuimdagen correct tellen en samengesteld verzuim

Soms is er bij ziekteverzuim sprake van meerdere periodes van ziekte, vlak na elkaar. Als er minder dan 4 weken tussen de verzuimperiodes zit, dan is er sprake van samengesteld verzuim. De periodes van verzuim moeten dan bij elkaar worden opgeteld. Het op de juiste manier tellen van het aantal ziektedagen van een werknemer is met name bij langdurig verzuimvan groot belang. Hieronder vertellen we waarom.

Wat is samengesteld verzuim?

Bij samengesteld verzuim worden ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken (28 dagen) zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. De tweede verzuimperiode begint dus niet bij dag 1.

Bijvoorbeeld:
Een werknemer is 5 weken ziek. Na volledige werkhervatting meldt deze zich binnen 28 dagen opnieuw ziek. Deze nieuwe ziekteperiode start dan met de 6e ziekteweek.

Let op! De dagen of weken van herstel tussen twee verzuimperiodes tel je dus niet mee. Dit vraagt om een zorgvuldige administratie, vooral als er sprake is van veelvuldige kort verzuim.

Is de werknemer vier weken of langer volledig aan het werk geweest? Dan is er geen sprake van samengesteld verzuim en wordt de nieuwe verzuimperiode niet opgeteld bij het eerdere verzuim. Bij een ziekmelding ná 28 dagen begint het tellen van ziektedagen opnieuw bij 1.

Wanneer is samengesteld verzuim van toepassing?

Samengesteld verzuim wordt door het UWV toegepast om het recht op een UWV-uitkering te bepalen, zoals een Ziektewet- of een WIA-uitkering. Bij twee jaar ziekte (104 weken) vervalt voor de werkgever namelijk de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Voor werkgevers is het van belang om dezelfde berekening als het UWV aan te houden, zodat alle wettelijk verplichte stappen bij verzuim op tijd worden gezet. De eventuele WIA-uitkering wordt dan op tijd aangevraagd en het loon hoeft niet onnodig lang(er) te worden doorbetaald. Dit kan de werkgever heel veel kosten schelen.

Wel of niet volledig betermelden?

Is de werknemer na langdurig verzuim weer aan het werk maar functioneert deze nog niet volledig? Bespreek dit dan met de werknemer en kies in overleg eventueel voor een gedeeltelijke ziekmelding. Doe je dit niet? Dan zal bij een nieuwe ziekmelding na 28 dagen de telling van ziektedagen opnieuw bij week 1 beginnen. Zo kan de onwenselijke situatie ontstaan dat de werknemer langer dan twee jaar met grote regelmaat ziek is terwijl het loon voortdurend moet worden doorbetaald. Zo'n situatie is voor zowel werkgever als werknemer ongunstig. 

Wie bepaalt of de werknemer volledig beter is?

De werknemer zelf beoordeelt of deze weer volledig kan werken. Als je als werkgever twijfelt of de werknemer weer volledig functioneert, vraag dan de bedrijfsarts om een beoordeling. Ook kun je indien nodig bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Een deskundige van het UWV bepaalt dan of de werknemer weer voor 100% werkt of kan werken. Het initiatief voor het aanvragen van een deskundigenoordeel kan zowel door de werknemer als door de werkgever worden genomen. Een werknemer is volledig aan het werk als deze al diens contracturen werkt en de werkzaamheden weer uitvoert zoals voor de ziekmelding. In de praktijk zien we soms dat een werkgever een werknemer voor een klein percentage administratief ziekgemeld houdt om te voorkomen dat de loondoorbetalingsverplichting opnieuw begint. Dit mag niet. De werkgever mag immers niet medisch oordelen.

Samengesteld verzuim bij zwangerschap

Ook bij zwangerschap kan er sprake zijn van samengesteld verzuim. Dit is het geval als een zwangere werknemer voor en na de zwangerschaps- en bevallingsuitkering ziek is door dezelfde oorzaak. De verlofperiode telt niet mee in de berekening. Maar let op: Is de medewerker voor en na de zwangerschaps- en bevallingsuitkering ziek, maar door een andere oorzaak? Dan geldt de ziekteperiode na het verlof als een nieuwe ziekteperiode, beginnend bij dag 1. Bekijk de regels op de website van het UWV.

Wil je alle stappen in het verzuimproces op tijd en volgens de regels zetten zodat het proces soepel verloopt en de kosten niet onnodig hoog oplopen? Lees dan ons blog Stappenplan Wet Verbetering Poortwachter.

Wil je deskundige begeleiding rondom verzuim? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2025 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart