Bel mij terug
Werkgever Verzuim
Gepubliceerd op 1 mei 2023
 

Wat doet een loopbaancoach?

De arbeidsdeskundige, de re-integratiecoach, de casemanager, de jobcoach en de loopbaancoach. Het zijn allemaal experts die kunnen worden ingezet rondom werk. Maar wat doen deze experts nu precies? En wanneer worden ze ingezet? Daarover gaat deze serie blogs. Vandaag: Wat doet een loopbaancoach?

Wat is een loopbaancoach?

Een loopbaancoach of loopbaanadviseur is een professional in het begeleiden en adviseren van mensen met loopbaanvragen. In dit artikel geeft Claire Recourt, loopbaancoach bij Enroute, antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat doet een loopbaancoach?
  2. Met welke vragen kun je bij een loopbaancoach terecht?
  3. Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en een loopbaanadviseur?

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt mensen te komen tot veranderingen in hun loopbaan. Als iemand komt met een loopbaanvraag, luistert de coach eerst goed en stelt de juiste vragen om te ontdekken wat het probleem of de behoefte is. De coach zorgt ervoor dat de kern van het vraagstuk boven water komt. Vervolgens zal hij helpen bij het ontdekken en formuleren van een wenselijke situatie in de toekomst. Wat wil de kandidaat bereiken? Wat is het doel van de coaching? Daarna kan het doel worden vertaald naar concrete stappen of tussendoelen.

Een goede loopbaancoach helpt de kandidaat zelf antwoorden te vinden. De expertise en ervaring van de coach zullen het inzicht en de kennis van de kandidaat vergroten en diens horizon verbreden. Sommige loopbaancoaches maken gebruik van tests. Tests kunnen aan de hand van vragenlijsten snel inzicht geven in iemands interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Of tests worden ingezet is afhankelijk van de werkwijze van de coach en van de vraag van de kandidaat. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruik van test omdat inzichten die uit de kandidaat zelf komen meer impact hebben.

Naast het scherp krijgen van de vraag en het doel van de kandidaat kan een coach vertellen wat hij bij de kandidaat opmerkt tijdens de coaching. Dit doet hij om de kandidaat te helpen zich bewust te worden van eigen handelingen en gedachtegangen. Hoe meer de kandidaat zich bewust is van zijn handelingen en gedachtegangen, hoe meer hij zelf de touwtjes in handen heeft om te veranderen in de richting van het doel.

De resultaten van het loopbaantraject of loopbaangesprek worden meestal geformuleerd in een rapport. Behalve individuele gesprekken bieden sommige loopbaancoaches ook trainingen aan, bijvoorbeeld over netwerken of leiderschap.

Met welke vragen kun je bij een loopbaancoach terecht?

Je kunt bij een loopbaancoach terecht met allerlei vragen. Meestal heeft iemand behoefte aan verandering. Die behoefte kan van binnenuit komen of door omstandigheden zoals een reorganisatie of ziekte. 

Veel voorkomende loopbaanvragen zijn:

  1. Ik moet door omstandigheden op zoek naar iets anders. Hoe pak ik dat aan?
  2. Welk werk past bij mij?
  3. Wat is een goede volgende stap in mijn carrière?
  4. Ik wil doorgroeien maar dat lukt niet. Wat doe ik verkeerd?
  5. Ik heb het niet naar mijn zin op mijn werk. Hoe moet ik daarmee omgaan?
  6. Is een opleiding voor mij een goed idee?
  7. Hoe word ik beter in mijn werk?
  8. Hoe combineer ik mijn gezin met werken of leren?
  9. Ik wil graag mijn kwaliteiten verder ontwikkelen. Wat is daarvoor nodig?
  10. Hoe pak ik solliciteren en netwerken slim aan?
  11. Ik werk onder mijn niveau en loop vast. Hoe kom ik in beweging?
  12. Ik wil meer voldoening uit mijn werk halen. Hoe doe ik dat?

Stress en burn-out coaching

Ook voor stress en burn-out coaching kun je vaak terecht bij een loopbaancoach. De coaching richt zich dan op de vermindering van stressklachten om een burn-out te voorkomen of op herstel na een burn-out. 

Loopbaanadvies

Hoewel de aanmeldingsvraag per kandidaat verschilt, staan in loopbaancoaching vrijwel altijd drie vragen centraal: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Als je goed weet wie je bent, wat je kan en wat je wil, is het gemakkelijk om je loopbaan te sturen. Vaak zijn kandidaten met loopbaanvragen het antwoord op deze vragen gaandeweg een beetje kwijtgeraakt. Of ze zijn er in hun leven nog niet aan toegekomen om er uitgebreid bij stil te staan. Loopbaancoaching helpt mensen het antwoord op deze vragen te (her)vinden. Een loopbaancoach is ¬geen therapeut. Wanneer het vraagstuk van een kandidaat te zwaar is zal de loopbaancoach hem adviseren andere hulp in te schakelen.

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en een loopbaanadviseur?

Er is doorgaans geen verschil tussen een loopbaancoach en een loopbaanadviseur. De term loopbaancoaching legt het accent op de begeleiding. De term loopbaanadvies legt het accent op de resultaten van het proces. Een loopbaancoach is ook een adviseur en andersom.

Ben je benieuwd wat Claire en de andere coaches van Enroute nog meer zeggen over hun werk? Lees het op onze pagina over loopbaanadvies.

Heb je interesse in loopbaancoaching? Neem dan contact met ons op.

Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart