Bel mij terug
Werkgever Verzuim
Gepubliceerd op 14 februari 2024
 

Wat doet een arbeidsdeskundige?

In dit blog staan we stil bij de vraag: Wat doet een arbeidsdeskundige? We beantwoorden de volgende vragen:

  1. Wat doet een arbeidsdeskundige voor de werkgever?
  2. Hoe verloopt een arbeidsdeskundig onderzoek?
  3. Wat is een arbeidsdeskundig rapport?
  4. Wat doet de arbeidsdeskundige van het UWV?

Wat doet een arbeidsdeskundige voor de werkgever?

Een arbeidsdeskundige (AD) onderzoekt alle kansen om een werknemer spoedig te laten terugkeren naar werk en geeft concrete adviezen om de re-integratie goed te laten verlopen. Een AD is goed op de hoogte van de sociale, maatschappelijke, juridische en financiële aspecten van verzuim en weet precies waar het UWV op let bij het beoordelen van de re-integratie. Een AD kan ondermeer een arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren, adviseren over verzuimdossiers en een bezwaarprocedure voeren tegen beslissingen van het UWV. 

De meeste werkgevers schakelen de arbeidsdeskundige aan het eind van het eerste verzuimjaar in. Het is in veel gevallen echter verstandig om de arbeidsdeskundige eerder bij de re-integratie te betrekken zodat re-integratiekansen optimaal worden benut. Recent onderzoek laat zien dat het eerder betrekken van een arbeidsdeskundige de verzuimduur beperkt en kosten bespaart. 

Hoe verloopt een arbeidsdeskundig onderzoek?

Het arbeidsdeskundig onderzoek verloopt samengevat ongeveer als volgt: De arbeidsdeskundige gaat eerst in gesprek met de werkgever en daarna met de werknemer. Tijdens deze gesprekken krijgen beide partijen afzonderlijk de gelegenheid om de situatie toe te lichten. Ook worden de wettelijke regels over verzuim besproken. In een derde gesprek met werknemer en werkgever samen wordt besproken wat de volgende stappen zijn. De arbeidsdeskundige heeft tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek contact met de bedrijfsarts, die een lijst levert met de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer. Het onderzoek duurt in totaal zo’n drie tot zes weken. 

Wat is een arbeidsdeskundig rapport?

De resultaten van het arbeidsdeskundig onderzoek worden genoteerd in het arbeidsdeskundig rapport. 

Het arbeidsdeskundig rapport geeft antwoord op de volgende vier vragen:

  1. Kan de werknemer diens werk nog (of weer) uitvoeren?
  2. Zo nee, is het werk door aanpassingen passend te maken?
  3. Zo nee, kan de werknemer ander werk doen bij de werkgever?
  4. Zo nee, zijn er mogelijkheden om de werknemer naar ander werk te begeleiden?

Het arbeidsdeskundig rapport helpt werkgever en werknemer om het re-integratietraject goed vorm te geven. Bovendien wordt het meegestuurd met de aanvraag van de arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). Als de werkgever bij de WIA-aanvraag aangeeft dat er geen passend werk is binnen de organisatie, beoordeelt het UWV of dit voldoende onderzocht en onderbouwd is. Het arbeidsdeskundig rapport levert deze onderbouwing.

Wat doet de arbeidsdeskundige van het UWV?

De arbeidsdeskundige van het UWV heeft een andere rol. Deze stelt bij de WIA-aanvraag het arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Lees meer over de WIA in het artikel ‘Wat zijn de verschillen tussen WIA, WGA en IVA’). 

Olaff Smit

Opgeleid als arbeidsdeskundige en adviseur duurzame inzetbaarheid ondersteunt Olaff werkgevers bij het besparen op verzuimkosten en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Wil je hier meer over weten? Neem contact met hem op.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
© 2024 Enroute B.V.
Website door VNK media en Daan Schaart