Vakantie tijdens ziekmelding. Wat zijn de regels?
Soms wil een zieke medewerker vakantiedagen opnemen. Of een medewerker wordt ziek tijdens opgenomen vakantiedagen. Deze situaties roepen vragen op bij zowel werkgevers als werknemers. In dit blog staan we nog eens stil bij de geldende regels bij ziekte en vakantie. Ook gaan we in op een aantal andere vragen over vakantie en ziekte, zoals het opbouwen van vakantiedagen, de vervaltermijn van vakantiedagen en het ruilen van vakantiedagen tegen ziektedagen.
Ziek worden tijdens de vakantie, wat zijn de regels?
Als een medewerker tijdens diens vakantie ziek wordt, geldt dat het loon over de ziektedagen moet worden doorbetaald. Ziektedagen tellen dus niet als vakantiedagen. Als er in het contract of de cao ‘wachtdagen’ zijn opgenomen, hoeft over de wachtdagen geen loon te worden doorbetaald.
Ziekmelden volgens het protocol
De ziekmelding moet het geldende protocol volgen. Als werkgever doe je er goed aan om in het verzuimprotocol een aantal afspraken op te nemen over ziekte tijdens vakantie, bijvoorbeeld dat medewerkers die ziek worden tijdens vakantie in het buitenland een verklaring moeten overleggen van een buitenlandse arts.
Het is belangrijk dat het verzuimprotocol bij alle medewerkers bekend is. Kennen de medewerkers het protocol niet? Dan kan de werkgever zich er niet op beroepen. In een ander blog stonden wij uitgebreid stil bij het verzuimprotocol. U leest dit blog hier.
Op vakantie gaan tijdens ziekte, mag dat?
Ja, een zieke medewerker mag op vakantie gaan. De werkgever betaalt het loon tijdens de vakantie 100% door. Ook geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers krijgen tijdens vakantie het volledige loon. Het aanvragen van vakantiedagen gaat net zoals altijd, tenzij hierover specifieke regels zijn opgenomen in het verzuimprotocol. Twijfel je als werkgever of de vakantie de re-integratie van de medewerker hindert? Dan kan de bedrijfsarts beoordelen of een vakantie nadelig is voor het herstel.

Re-integratie die werkt
Twijfel je of je re-integratiebegeleiding effectiever kan? Wij helpen je om medewerkers duurzaam en doelgericht terug te laten keren naar werk.
Hoe werkt de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte?
Zieke medewerkers blijven wettelijke vakantiedagen opbouwen, net zoals niet-zieke medewerkers. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijk- of volledig arbeidsongeschikte medewerkers. De opbouw van wettelijke vakantiedagen wordt gebaseerd op de volledige overeengekomen arbeidsduur. Of zieke medewerkers ook extra (bovenwettelijke) vakantiedagen opbouwen hangt af van wat daarover is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, cao of het arbeidsvoorwaardenreglement.
Hoe zit het met de vervaltermijn en verjaring van wettelijke vakantiedagen bij ziekte?
Wettelijke vakantiedagen moeten in principe worden opgenomen binnen zes maanden na afloop van het opbouwjaar tenzij in de cao of een schriftelijke overeenkomst een ruimere vervaltermijn is vastgelegd. Na deze periode vervallen de vakantiedagen, ook voor zieke medewerkers. Voor een medewerker die redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig vakantie op te nemen (bijvoorbeeld door ernstige ziekte of wegens een medische behandeling) geldt een ruimere verjaringstermijn van 5 jaar. De medewerker moet dan kunnen aantonen dat deze niet in staat is geweest om vakantie op te nemen.
De werkgever is verplicht om de medewerker in de gelegenheid te stellen om de vakantiedagen tijdig op te nemen en moet de medewerker op tijd en duidelijk informeren om deze te behoeden voor het vervallen van de niet opgenomen dagen. Ook zieke medewerkers moeten tijdig worden geïnformeerd.
Kunnen bovenwettelijke vakantiedagen worden geruild tegen ziektedagen?
Een werkgever mag een medewerker vragen om bovenwettelijke vakantiedagen te ruilen tegen ziektedagen. Dit kan zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Als er geen schriftelijke afspraak is over het inruilen van vakantiedagen voor ziektedagen, dan kan de werkgever de medewerker om toestemming vragen om bovenwettelijke vakantiedagen te ruilen tegen ziektedagen. Zonder deze toestemming heeft de medewerker recht op loondoorbetaling tijdens ziekte.
Vakantie opnemen stimuleren
Werkgevers doen er (om een aantal redenen) goed aan om medewerkers (ook zieke medewerkers) te stimuleren om hun recht op vakantiedagen te benutten. Ten eerste blijven medewerkers die regelmatig hun innerlijke batterij opladen tijdens opgenomen vakantiedagen veerkrachtig; zij hebben minder kans op gezondheidsklachten en houden plezier in hun werk, waardoor ze minder verzuimen.
Een tweede goede reden om zieke medewerkers te stimuleren om vakantie op te nemen, is dat zij bij het einde van het dienstverband (bijv. na 104 weken van verzuim) recht hebben op de uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen. De waarde van een vakantiedag is gebaseerd op het loon dat geldt bij einde dienstverband. Het kan je als werkgever dus veel geld schelen als de medewerker voor het einde van diens dienstverband de opgebouwde vakantiedagen heeft opgenomen. Voor de werknemer is vakantiedagen opnemen tijdens ziekte en/of re-integratie ook aantrekkelijk, om te herstellen en omdat het loon 100% wordt doorbetaald.